Miljoenensteun voor glastuinbouw

HEERHUGOWAARD (bron: Alkmaarse Courant, 1 november 2008) - De beslissing valt over een paar weken, maar wat landbouwgedeputeerde Jaap Bond betreft stelt de provincie Noord-Holland tien miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de glastuinbouw in Noord-Holland. Een deel daarvan gaat naar Heerhugowaard en Harenkarspel. Hoeveel precies? Bond: ,,Dat hangt af van de slagvaardigheid van de glastuinbouwers uit deze regio.”

 

(Door Richard Zut)
Bond merkte op dat er – ook buiten de genoemde tien miljoen – allerlei subsidiepotjes bij de provincie zijn voor ondernemers die willen investeren in kennis en innovatie. ,,Want juist op die twee gebieden staat deze sector zeer hoog aangeschreven. Wij willen dat stimuleren. Die potjes zijn er, los van het in IJsland geleden verlies, ja. Aan u de uitdaging om daarvan gebruik te maken.”
Ruim dertig glastuinbouwers uit Heerhugowaard en Harenkarspel hingen gisterochtend aan de lippen van gedeputeerde Jaap Bond. Hij was te gast in het Alton-gebied en liet zich uitgebreid informeren over de wensen en de problemen waarmee de glastuinbouw in deze regio te kampen heeft.
Met een delegatie van statenleden en bestuursleden van LTO Noord-Holland, Stivas en Altonstichting maakte Bond een rondrit langs de kassen van het glastuinbouwgebied Alton I en II en het buitengebied in Veenhuizen, ‘t Kruis en De Noord.
Onderweg werden bedrijfsbezoeken afgelegd aan leliekwekerij J. Entius en Zn. aan de Plaetmanstraat en de recentelijk flink uitgebreide rozenkwekerij van de Gebroeders Sol aan de Schoutenbosweg.

Sceptisch
Daar ging Bond een vooraf geplande discussie aan met de glastuinbouwers, welke werd geleid door Matthijs Beelen van LTO Groeiservice. Zijn mededeling over de miljoenensteun voor de glastuinbouw, een sector die het moeilijk heeft waar het uitbreiding en expansie van de bedrijfsvoering betreft, werd met enthousiasme maar ook de nodige scepsis ontvangen.
Ondernemers buiten de concentratiegebieden dreigen knel komente zitten als ze niet meer ruimte krijgen om uit te breiden. Volgens burgemeester Han ter Heegde blijft Alton het concentratiegebied. ,,De druk op het buitengebied is erg groot. Aan de Veenhuizerweg kun je dus niet verder gaan dan wat nu is toegestaan. Binnen die grenzen zul je daar wel moeten blijven. Wil je meer, dan moet je kijken naar Alton.”